duminică, 6 septembrie 2009

Cum sa aveti grija de o colectie de monede

Protejati-va monedele si s-ar putea sa nu fiti niciodata nevoiti sa le curatati. Intrebarea daca sa curatati sau nu o colectie de monede este foarte controversata printre colectionari.
Pasi
1. Pastrati-va monedele in buzunare de plastic facute special pentru acest scop. Sunt disponibile individual sau pe folii pentru a fi puse in albume.
2. Protejati-va monedele de expunerea fata de intemperii si incercati sa nu le zgariati sau sa le deteriorati manuindu-le gresit.
3. Tineti in minte ca orice curatare a monedelor dvs le poate afecta valoarea. Atunci cand sunteti in dubiu, lasati-le asa cum sunt si consultati un dealer profesionist de monede.
4. Curatati-le daca credeti ca este necesar, cu produse ca amoniacul, otetul, alcool sau suc de lamaie. Lasati monedele sa stea intr-un container plin cu lichid pana cand orice urma de murdarie sau incrustare a fost indepartata.
5. Permiteti uscarea monedelor la aer sau tamponati-le cu o carpa moale si curata. Nu frecati sau lustruiti. Acest lucru va zgaria suprafata monedei si va indeparta metalul de pe suprafata ei.
6. Folositi substante de curatare chimica ca o ultima metoda daca nu sunteti preocupati de valoarea monedei. Urmati mereu instructiunile de folosire atunci cad folositi asemenea produse.
7. Curatati monedele care nu sunt menite sa intre intr-o colectie intr-o solutie de otet si sare. Puneti monezile intr-o sticla mica plina cu aceasta solutie si agitati. S-ar putea sa trebuiasca sa lasati monezile in solutie pentru ceva timp ca sa va asigurati ca s-au curatat.
Sfaturi • Nu folositi niciodata sapun de casa pentru a curata monedele. Chimicalele pot coroda sau pata metalul.• Experimentati cu metode de curatare pe monede pe care sunteti dispus sa le pierdeti. O data ce sunteti sigur ca metoda aleasa de dvs functioneaza, puteti trece la monezile mai valoroase.• Feriti-va de produse de curatare care contin acid sulfuric. Acest lucru este in mod deosebit important pentru monedele din cupru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu